Ana içeriğe atla

Ümit Kurt - Kanun ve Nizam Dairesinde / SOYKIRIM TEKNOKRATSIZ OLMUYOR!

 


*Kurt’un son çalışması, bir çok yeni gerçeği belgeleriyle su yüzüne çıkarıyor. M.R.Mimaroğlu örneği,  sadece 1915’i değil günümüzü de açıklıyor.

 

Ragıp Duran

 

Tarih kitaplarının amatör bir okuru olarak, bizim kuşak, Kürt Meselesini İsmail Beşikçi’nin, Ermeni Meselesini de Taner Akçam’ın çalışmalarından öğrendi.  1915 Ermeni Soykırımı Araştırmalarının öncüsü olan Akçam’ın açtığı yolda ilerleyen tarihçi Kurt, bir önceki kitabında soykırımın Antep somutunda hem mikro analizini yapmış hem de yerel eşrafın (Aktörlerin) konum ve katkısını incelemişti.


 Son çalışması olan ‘’Kanun ve Nizam Dairesinde’’ (Aras, 2023, Istanbul, 255 s.) ise, orta hatta üst düzey bürokrat Mustafa Reşat Mimaroğlu’nun (1878-1953) mesleki ve siyasi yaşamını irdelerken, 1915’in bürokrasi boyutunu sergiliyor.

Kurt’un kitabını okurken altını çizdiğim bir kaç özellik var:

* Akademik çalışmalarının bir bölümünü Kudüs’de gerçekleştirdiği için Kurt, 1915 ile Holokost  arasındaki benzerlik ve farklılıkları çok iyi saptamış. Mesela, Mimaroğlu’nun hatıratındaki bazı cümleler ile Adolf Einchmann’ın Kudüs mahkemesinde sarfettiği bazı sözler neredeyse copy-paste gibi.


 * Soykırım ve kitlesel şiddet meselesinin çeşitli özellikleriyle ilgilendiği için, kaçınılmaz olarak, Kürt Sorunu da yazarın ilgi alanı içinde. Bu sayede 1915 ile bugün hala yaşadığımız Kürt Sorunu arasındaki süreklilik, ilişki, benzerlik ve farkları da gayet net bir şekilde kitabında açıklıyor.

* Çok boyutlu, çok aktörlü devasa bir süreç olan Soykırım’ın öncesi, gerçekleştiği dönem ve sonrası da Kurt’un kitabında sadece kronolojik olarak değil etki-tepki, diyalektik ilişki bağlamında sergileniyor.   

* Kurt, Mimaroğlu’nun hatıratında yazdığı olay ve gelişmeleri, sürekli olarak başka kaynaklardan denetlerken, neyi ne zaman doğru, neyi ne zaman yalan söylediğini de saptıyor.  Çünkü Kurt’un kitabı sıradan bir biyografinin çok ötesinde, ‘’Soykırım Teknokratı’’ olarak nitelediği Mimaroğlu’nun tüm yaklaşım ve davranışlarını dönemin siyasal, ideolojik, toplumsal ve kültürel bağlamına oturtarak irdeliyor.

* Yazar, çok sayıda resmi belge ve anılarda yer alan bilgilere dayanarak İttihat Terakki ile Kemalist rejim arasındaki sürekliliği, benzerliği somut olarak kanıtlıyor.  Çünkü kanıt, bir tek Talat Paşa’nın öğrencisi/müridi Mimaroğlu’nun değil, daha bir çok Talatperverin Atatürk döneminde devlet  hiyerarşisinde hep tepelere tırmanması. Talat Paşa’nın siyasi polis müdürü, Cumhuriyet rejiminde CHP Istanbul İl Başkanı!

* Kurt, öyle anlamsız psikolojik yorumlara girişmeden,  Mustafa Reşit bey gibi, aslında iyi eğitim almış, çalışkan, titiz, ilke sahibi bir bürokratın nasıl Soykırım Teknokratı haline dönüştüğünü çok iyi açıklıyor. Hem hatıratından pasajlarla, hem meslekdaşlarının Mimaroğlu hakkındaki yargılarıyla hem de kendi yorumlarıyla…

 


* Kitabın kapak tasarımı (Melisa Arsenyan) çok başarılı. Koyu gri-kahverengi puslu bir atmosferde  Hitler bıyıklı Mustafa Reşat Bey ve ulaştığı en yüksek devlet kademesi ve Başkanı olduğu, Danıştay’ın binası. Kurt’un kitabı Hukuk ile Kanun ve Nizam’ın (Ve Nizamnamenin) ne kadar çelişkili iki kavram olduğunu da iyi göstermiş.

* Kurt’un kitabı aslında bugünü de anlatıyor derken, herhalde iki alanda günceli hatırlamak gerek:

- Bugün Devlet Aklı, gerek Ermeni gerekse Kürt Meselesi konusunda hala M.Reşat’ın vakti zamanında ayrıntılı olarak kaleme aldığı, savunduğu ve uyguladığı yaklaşımı ve politikaları benimsemiş durumda.

- İktidar eliyle yaratılmış olan adaletsizlik ve cezasızlık, Mimaroğlu döneminden bugüne kadar hala devam ediyor. Üstelik geçmişin Soykırım sorumluları, katiller devlet tarafından taltif ediliyor.
Takıldığım iki noktayı da araya sıkıştırayım:

* Kurt, daha konsantre bir siyasi biyografi kaleme almaktansa, özellikle kitabın orta bölümlerinde, uzun uzun Soykırım gerçeğini deşiyor. Bu tutum, Soykırım konusunda kuşkulu olan okurlar açısından belki yararlı olabilir ama sanki konuyu biraz dağıtıyor.

* Yazar, tabi ki mahremiyete girmeden, Mimaroğlu’nun özel hayatı konusunda biraz daha bilgi verip yorumlasaydı,  bu kişiliğin Soykırım Teknokratı karakterini daha ayrıntılı bir şekilde sunabilirdi.

Kuşkusuz olumlu bulduğum bir nokta daha:

* Kitabın 17 sayfalık kaynakçasında, her sayfada ortalama 10-15 eser olduğunu farzedersek, 170-250 kitabın tarandığını/incelendiğini anlıyoruz. Bu eserlerin büyük bir kısmı son 20-25 yıl içinde yayınlanmış akademik çalışmalar. Çoğu da İngilizce. Yani Türkiye’de resmi ideoloji, devletin tüm imkanlarını kullanarak 1915 Soykırımını inkar etmeye çalışmasına rağmen, uluslararası academia, 1915’e ilişkin özel, mikro, özgül araştırma üretimini eskiye oranla artırarak sürdürüyor. Bu çalışmaların çoğu Türkçe’ye çevrilmemiş. Resmi tarihçilerin bu çalışmaları eleştirebilecek/tekzip edecek akademik karşı çıkışları da henüz ufukta görünmüyor.

Sonuç olarak, 1915 Soykırımı’nı inkar noktasında  takılıp kalmış olan resmi zihniyetin, konunun bu aşamasını çoktan geçmiş ve artık ‘’Soykırım Nasıl Gerçekleşti?’’ sorusuna ayrıntılı, somut ve belgeli yanıtlar sunan global akademik çalışmalarla başa çıkabilmesi mümkün görünmüyor. Hayırlısı!  (SON/RD)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cumhuriyet gazetesi de Türkiye Cumhuriyeti gibidir:

  Kadim iktidar sahibi ama Cumhursuz ve bağnaz!   * Atatürk’ün emriyle kurulan Cumhuriyet gazetesi 100 yaşına bastı. Mustafa Kemal Atatürk ve T.C için olduğu gibi Cumhuriyet gazetesi için de şimdiye kadar elle tutulur, ciddi, çok yönlü, eleştirel perspektifli akademik ya da mesleki bir yayın yapılamadı. Ragıp Duran Cumhuriyet gazetesi hakkında şimdiye kadar yayınlanmış çeşitli yayınların çoğunu okudum. Büyük bir kısmı tek yanlı bir Kemalizm güzellemesi şeklinde kaleme alınmış. Kuşkusuz 100 yıllık tarihinde bu gazetenin gerçekleştirdiği sınırlı sayıda da olsa olumlu siyasi ve medyatik etkinlikler yok değil. Mesela Yaşar Kemal’in Anadolu röportajları. Ya da CUMOK’un ilk baştaki girişimleri. Okay Gönensin’in taslağını hazırladığı Vakıf yapısı. Celal Başlangıç’ın Kürt bölgesi haberleri… Cumhuriyet gazetesi herhangi bir günlük gazete değil. Adı, tarihi, mülkiyeti, yapısı, yayın politikası büyük ölçüde Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet rejimi (1923-2002)   ile neredeyse özdeş. Gaze

Midilli’den İzlenimler: Ada değil Memleket…

  * Kitap tanıtım toplantısı bahanesiyle Türkiye’den gelen kırk yıllık arkadaşlarımla şahane 5 gün yaşadım Midilli’de. Eski ve yeni fotograf kareleri… Ragıp Duran Midilli, Ege’de Türkiye’nin hemen yanı başında kocaman bir ada. İzmir, Ayvalık ya da Dikili’den motorla en fazla 1 saatte ulaşıyorsun.   Benim Yunanca kitabımın tanıtım toplantısı için Midilli’de göçmenlerle çalışan Birarada Derneğinin davetlisi olarak adaya vardık. Yayıncım Yorgo Giannopoulos, ben ve Yiğit Bener, ‘’Selanik Sürgünü’’ kitabının Midilli’deki tanıtım toplantısında 23 Mayıs 2024 Ben 15-20 sene önce, birisi Türkiye-Yunanistan Defne Dostluk Derneği ile ikincisi mektepten arkadaşlarımla gezmeye Midilli’ye gitmiştim. Öyle turistik bir Yunan adası değil. Dağları tepeleri, yeşil vadileri olan güzel bir kara parçası. Son zamanlarda Türkiye’den günde 4-5 motorla yüzlerce turist geliyor. Ada halkı özellikle de esnaf memnun. Çünkü, ‘ ’Türkiye’den gelenler bize (Yunanlılara) çok benziyor. Alman, İngiliz ya da Fran