Ana içeriğe atla

 

Exiled in Thessaloniki, Chronicle of Modern Turkey / 

The book by Ragip Duran is presented in Athens


The cultural review ENEKEN and the publications of the same title present Ragip Duran's book , «Exiled to Thessaloniki, Chronicle of Modern Turkey», in Athens on Thursday, January 25, 2024 at 19:00, at ESIEA (Akadimias 20,, Athens – 3rd floor).

The book will be discussed by MEP Stelios Kouloglou, Professor of Political Science at the National and Kapodistrian University of Athens, Cengiz Aktar, the author himself and his publisher, George Yannopoulos.

The presentation of the book will be followed by the screening of Stelios Kouloglou's documentary film entitled "My friend Ragip", which records the grim reality faced by fellow journalists in Turkey.

A few words about the author and the book:

Mehmet Rag ı p Duran was born in 1954 in Istanbul. He studied law in Aix-en-Provence after graduating from Galataserai High School in Istanbul. He studied journalism schools CFPJ-Paris and Nieman/ Harvard-Boston.

Journalist since 1978, he worked in various major newspapers in Turkey (Aydı nlık,

 Hürriyet, Cumhuriyet, Nokta, Özgür Gündem, , BİA). He was a correspondent for the French news agency AFP and La Libération newspaper in Turkey. He also worked in London for the BBC.

He is the author of four books since 1980: With Afghan Fighters, Media with Epaulette, This İs International Police Radio, Mediamorphoses. He taught journalism at  Galatasaray University and Marmara University in Istanbul and simultaneous interpreting at Bilkent University in Ankara.

For his work, books and journalistic activity he was honored with numerous awards both in Turkey and abroad.

Since 2016 he lives in Thessaloniki. He writes articles on Turkish issues for the online publication TVXS.GR while he is a producer of the program "HistoryGeographyMedia"  for  Özgürüz Radio in Berlin. His website concerns the critical analysis of contemporary media: www.apoletlimedya.blogspot.com

Duran's book, introduced by Stelios Kouloglou, is a valuable guide to understanding contemporary Turkey through the eyes of an experienced and perceptive observer who serves the profession of journalism with passion and dedication.

It should be noted that most of the articles in the book were published in the online edition TVXS.GR. The author wrote the texts in French which were translated into Greek by journalists Nikos Legakis and Nikos Michos. The publisher edited all the translations. Part of the texts was published in ENEKEN, a Review of Culture published in Thessaloniki. The texts published on the website Arti Gerçek (Cologne) and Express 1+1 (Istanbul) into Turkish were translated by Duran and Giannopoulos who also edited the material of the book.

 

Yorumlar

vaishnavi vaishnavi dedi ki…
Casino Big Wins old sol die wo2 million on a Megabucks slot machine in Las Vegas.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kanlı hayalet aslında 104 yıldır tepemizde

* Talat Paşa’nın şahsından çok temsil ettiği ideoloji ve paradigma T.C açısından bugün hala hayati bir öneme sahip. Talat Paşa sadece İttihat Terakki ve 1915 ile organik olarak bağlantılı değil. O bugünkü T.C nebulasının belleği, kalbi ve beyni. Ragıp Duran Güncellikte sürekli olarak çıkmaza girince, ne geçmişi anlayabilir insan ne de geleceği tasarlayabilir. Osmanlı’dan T.C’ye geçiş çok sorunlu, çok zor ve çok kanlı. 102 yıl bir toplum için çok uzun bir süre değil. Ama yeni kurulan Kemalist rejim inatla ve ısrarla, bir asır boyunca iktidarın siyasi/ideolojik/kültürel/pedagojik aygıtlarını kullanarak geçmişi bağımsız, özgür ve nesnel bir şekilde değerlendirmedi. Kendi çıkarlarına uygun devletçi, milliyetçi hatta ırkçı bir ‘’hikaye’’ üretip yaygınlaştırdı. Geçiş sürecinin (1908-1923 ve sonrası) tüm olumsuzluklarını ya gizledi ya da tahrif etti. Ermeni Soykırımı, Kürt Sorunu ve Pontos Rum Konusu bu olumsuzlukların en bariz olanları. Kemalist ideoloji, iktidarının meşruiyetini sağlama...

Kemalizm’de Hyper Enflasyon

  * İçeriği pek muğlak, dün-bugün-yarın her derde deva olarak önerilen, dev heykel ve portreleri ile tahayyülümüzü baskı altına alan zihniyetin etraflı bir yapı sökümüne ihtiyacı var.   Yerine cazip, çağdaş, popüler yeni bir siyasi-toplumsal proje lazım. Ragıp Duran Sayıları giderek azalsa da Türkiye’ye gelen yabancılar/turistler bize en çok şu soruyu soruyor: ‘Sizde neden her yerde Atatürk heykelleri, posterleri, portreleri var?’. Biz belki içeriden bakıp anlayamıyoruz ama başka ülkelerle kıyaslama yapınca Türkiye’deki Atatürk tutkusunun ne kadar yaygın, ne kadar güçlü olduğunu saptayabiliriz. Her devletin saygıdeğer bir kurucu babası, sevgi ve minnetle anılan askeri ya da siyasi bir lideri tabi ki var. ABD’de G.Washington, SSCB’de pardon Rusya’da V.I.Lenin, Çin’de Mao Zedung, Kore’de Kim Il Sung, Fransa’da De Gaulle… Ama bu ülkelerin hiç birinde lider kültü bizdeki Atatürk düzeyinde değil. Bir başka çelişki d...

Şahin Alpay’ın Anıları / İlginç ve Zengin bir Hikâye ama…

  * 70’lerde Maocuların idolü sonraları Cemaatin kendi deyimiyle sosyal liberal yazarı başarılarını, düş kırıklıklarını, pişmanlıklarını kaleme almış. Parlak bir öztanıtım broşürü, zengin bir özkutlama kataloğu. Ragıp Duran   En eski ünvanı ‘’Maoculuğu Türkiye’ye getiren Adam’’ olan Alpay, Lejand yayınlarından çıkan 564 sayfalık anılarının birinci cildinde son 80 yılın Şahin Alpay’ını biraz da o dönemleri anlatıyor. Alpay, benden 10 yaş büyük. O, Aydınlık’tan ayrıldığı yıllarda ben yeni yeni PDA’cı oluyordum. 70li yılların başında Şahin Alpay ve Halil Berktay bizim için hareketin en önemli ideologları ve gerçek birer devrimci aydındı. Kendisini çok az tanırım. Ama bilgisi, kültürü, çalışkanlığı, içtenliği ve dürüstlüğü konusunda sanırım kimse olumsuz bir yargıda bulunamaz.     Kitap piyasaya çıktığında, Medyascope, Apaçık Radyo ve Serbestiyet’de anılar hakkında yayınlanan söyleşileri izledim. Cazipti. Ancak kitabı okuduktan sonra bu mecralarda söyleşi...