Ana içeriğe atla

 

 


GAZETECİ/ROMANCI  YAŞAR KEMAL

 

·     Yaşar Kemal aslında genç yaşta muhabir gibi çalıştı. Köylerde ağıt ve deyişleri toplarken, tarlada su kanalları bekçiliği yaparken, arzuhalcilik günlerinde, havagazı kontör memurluğu döneminde insanlarla, gerçeklerle, toplumla karşılaştı, buluştu. Onun hem röportajlarının hem romanlarının authenticité’sinin altında yatan işte bu gerçekle yoğun temasıdır.

Ragıp Duran

Genel olarak edebiyat, özel olarak romancılık ile gazetecilik arasında hem çok sayıda ortak nokta var hem de çok sayıda farklılık.

Gazeteciliğin ana hammadesi gerçek. Gazetecilik/habercilik, gerçeği araştırıp bulmak, onu haber haline getirmek ve okura sunmak faaliyeti. Tabi buradaki gerçeğin kamu çıkarını kollayan/ön planda tutan bir gerçek olması lazım. Yani öyle her gerçeğin haber değeri yoktur.

Romanda, gerçek, olmazsa olmaz bir unsur değil. Çünkü romanın kurucu unsurları, asli elemanları arasında gerçek yoktur. Roman, gerçekten çok, kurguya dayanır. Kuşkusuz tarz, içerik, konuya yaklaşım da bir romanı değerlendirirken göz önünde tuttuğumuz unsur ve boyutlar.

Dünyada ve Türkiye’de hem gazetecilik hem roman yazarlığı yapmış çok sayıda sanatçı var. Yaşar Kemal de bunlardan biri. Ama Yaşar Kemal’in, romanlar da yazmış bir gazeteci olarak ya da başka bir deyişle gazetecilik de yapmış bir romancı olarak bazı özgün yanları var.

Dünyadaki örneklerin ilk akla gelenleri: Marquez, Hemingway, Orwell, Camus, Balzac, Zola, Malraux…Bizdeki çift kalemlilerin en önemlilerini sayacak olursak, Sait Faik, Kemal Tahir, Halide Edip, Peyami Sefa’dan söz edebiliriz.

Romancıların gazetecilik yapmasının çeşitli nedenleri var:

-        Geçim derdi

-        Romanlarını daha geniş okur kitlesine ulaştırma isteği

-        Romanlarında dile getiremediği siyasi görüşlerini köşe yazılarında sergilemek

-        Ahmet Oktay gibi Yazı İşleri Müdürlüğü yapan profesyonel gazeteciler de var.

Yazarların gazetecilikle haşır neşir olduğu son döneme ben yetiştim. 1980’li yıllarda Cumhuriyet gazetesinde çalışırken düzelti servisinde şair Refik Durbaş, şair Kemal Özer ve edebiyat eleştirmeni Konur Ertop çalışırdı. Bu değerli kalemler muhabir hatta yazarların öyle sıradan Türkçe hatalarını düzeltmekle yetinmez, kimi zaman bozuk cümleleri, yanlış deyimleri filan da düzeltirdi. Babıali’de bir söz vardır: ‘’Gazeteciler esas olarak yazar, okumayı pek bilmezler’’.

Oktay Akbal gazetenin kadrolu köşe yazarı idi, bir de öğle rakılarıyla ünlü Mehmet Kemal. Melih Cevdet Anday haftada bir yazısını getirirdi.


Gazeteciliğin esası haber vermektir. Dolayısıyla gazeteciliğin anasını, babasını, özünü muhabirler temsil eder. Muhabir gerçekle temas eden kişi. Le Monde gazetesinin kurucusu Hubert Beuve-Méry gazeteciliği ‘’Temas ve mesafe mesleği’’ olarak tanımlar. Haberi/gerçeği bulup çıkarmak için haber kaynağıyla yani insanla/toplumla temas edeceksin, sonra haberini/yazını yazarken kaynakla arana mesafe koyacaksın.  

Yaşar Kemal’in hayatını incelediğimizde Istanbul’a gelene kadar yaptığı üç iş var. Belki bunlara meslek diyemeyiz ama uğraş işte…

-        Çukurova’da köy köy dolaşıp ağıt, deyiş ve türküleri toplamak

-        Tarlada su kanalı bekçiliği

-        Arzuhalcilik

Bu üç uğraşta da doğrudan insanlarla, halkla, sokakla temas var. Yaşar abi sonra Istanbul’a geldiğinde ilk işlerinden biri de havagazı idaresi kontör memurluğu. Ev ev gezip havagazı saatlerini kaydediyor. Bu iş de doğrudan insanla, toplumla, sokakla temasla yapılabilecek bir iş.

Yaşar Kemal küçük yaştan beri meraklı ve sürekli gözlem yapıyor. Onun çeşitli yaşlarda yaptığı işler sayesinde insanlarla, gerçekle, sokakla yoğun ilişkisi var. Zaten insanlarla, herkesle çok kolay ilişki kurabilen bir adam.

Yaşar abinin gerçekle/gerçeklerle yoğun teması, onun ilk başta röportajlarına bilahare romanlarına da yansıdı.  

Gerçek nedir? Felsefi bir tartışma açabilecek konumda değilim. Ama gerçek insandadır, sokaktadır, toplumdadır.  İnsan, sokak ve toplum da işte Yaşar Kemal’in en çok temasta olduğu üç mecradır.

Röportajlarında olsun romanlarında olsun, o eşsiz uslubunun da mutlaka payı vardır, okuru ikna eder, inandırır Yaşar abi. Çünkü kurgu da olsa sanki hakiki bir olayı anlatıyor gibidir. Yaşar Kemal’in ‘’authenticité’’si yaşamında geçekle yoğun ilişkisinden kaynaklanır bence.      

Röportaj, gazetecilikte haberin dayısıdır. Haber, işte 5N+1K filan gibi ilkelerle kuşatılmış,  nispeten teknik ve düz hatta biraz resmi, ciddi belki de soğuk bir yazı alanı. Haberde fazla ayrıntıya giremezsiniz. Haber size bir olayın bilgisini/bilgilerini aktarmakla yetinir. Röportaj ise sizi, yani okuru yurttaşı, olayın içine götürür. Haberde veremeyeceğiniz ayrıntıları, mesela Ankaralı meslek büyüğümüz rahmetli Varlık Özmenek’in hatırlattığı üzere 5 D’yi , beş duyuyu ancak röportajda verebiliriz. Yaşar Kemal’in röportajlarında görsellik de vardır, koku da vardır, tad/lezzet de vardır, dokunma hissini sözcüklerle anlatır, çevrenin sesini sokar metinlerine.

Batı’da ancak kıdemli muhabirleri röportajcı yaparlar. Habere gitmeden, sahaya çıkmadan, haber yazmadan röportajcı olunmaz.  Yaşar abi muhabirlik stajını Çukurova’nın köylerinde, su kanallarının başında ve arzuhalci iskemlesinde yapmıştı. Oralarda hep bir muhabir gibi davranmıştı. 

Röportajlarındaki edebi uslup da aslında hep o gelişen, değişen, büyüyen/küçülen gerçeği okura aktarma çabasına hizmet eder.

Yaşar Kemal’in gazeteciliği…Gazeteciliği diyorum çünkü o sadece dizi röportajlar yayınlamadı Cumhuriyet gazetesinde. Röportajlarının çok beğenilmesi ve başarı kazanması üzerine dönemin Yazı İşleri Müdürü Cevat Fehmi Başkut, Yaşar Kemal’den haftada bir gün, Pazar günleri köşe yazısı yazmasını istedi. Bu yazılar ne yazık ki halen Cumhuriyet’in arşivinde duruyor. Yakında umarım kitap olarak da yayınlanır.

Yaşar Kemal’in röportajları tabi ki edebi bir tad taşıyor, tabi ki önemli toplumsal-kültürel olayları anlatıyor ama bir boyut daha var. O röportajlar sadece uslup açısından güzel değil, o röportajlar neredeyse bir aktivist işlevi de görmüş. En somut iki örnek, Van’daki Ahdamar Ermeni kilisesinin restorasyonu. Yaşar Kemal, Cumhuriyet’in o dönemki patronu Nadir Nadi’yi de seferber ederek kilisenin yıkılmasını, ortadan kaybolmasını önlemiş. Bir de Istanbul-Ankara karayolunun çevresindeki ormanları konu aldığı röportajları Ormancılar Derneğinin ödülüne layık görülmüştü. Bundan 60-65 yıl önce Yaşar abi proto-ekolojistti zaten.

Kusura bakmayın moderatör olarak uzunca bir girizgah yaptım. Şimdi panelistlere dönüyorum. Çok şanslı bir moderatör olduğumu görüyorum. Çünkü bizim paneldeki üç konuşmacı da benim arkadaşım.

Ayşe Semiha Baban, Osman Okkan ve Ragıp Duran Köln’deki

Uluslararası Yaşar Kemal Sempozyumunda 6 Mayıs 2022.


Prof Ahmet İnsel, mektepten, Galatasaray’dan sınıf arkadaşım. Aynı dönemde Fransa’da üniversite okuduk.

Prof. Yasemin İnceoğlu, benim çocukluk arkadaşım. Çünkü ikimizin de babaları, Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde İdare Hukuku kürsüsünde öğretim üyesi idiler.

Prof. Kenan Mortan’la dostluğum ise… Hadi yeri gelmişken, öyle çok fazla yaygınlaştırmazsanız size bir örgüt hikayesi anlatayım. Efendim bizim yarı-legal bir Yaşar Kemal Muhipleri Derneğimiz vardır. Kenan’la orada birlikte çalıştık. Ayşe Baban bizim derneğin Onursal Başkanıdır. Osman Okkan, Zülfü Livaneli…bir kaç üyemiz daha var. Bu derneğin amaç ve görevi, yurt içinde ve yurtdışında Yaşar Kemal etkinliklerinde çeviri, danışmanlık, hasta bakıcılık, body guardlık – Çünkü bazen Yaşar ağabeyi fanlarından korumak gerekiyor- işte office boy’luk gibi bilimum işleri yapmaktır. Biz Yaşar Kemal etkinliği yapılan kentlerde, arada bir boş zaman bulup, derneğimizin Genel Kurul toplantılarını da çaktırmadan yaparız.

Ahmet’e söz vermeden önce son bir nokta: Yaşar Kemal aslında Hemite-Vaniköy hattında çalışan bir mikroskop, bir teleskop, bir film kamerası ve en önemlisi yorumlu bir kayıt cihazı işlevi görmüştür.

Ne mutlu bize ki onun kitaplarını okuduk, onu yakından tanıdık, onunla aynı çağda yaşadık.

(*) Bu metin 6-7 Mayıs 2022’de Köln’de düzenlenen Uluslararası Yaşar Kemal Sempozyumunda yaptığım konuşmanın bilahare zenginleştirilmiş yazılı versiyonudur.   


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cumhuriyet gazetesi de Türkiye Cumhuriyeti gibidir:

  Kadim iktidar sahibi ama Cumhursuz ve bağnaz!   * Atatürk’ün emriyle kurulan Cumhuriyet gazetesi 100 yaşına bastı. Mustafa Kemal Atatürk ve T.C için olduğu gibi Cumhuriyet gazetesi için de şimdiye kadar elle tutulur, ciddi, çok yönlü, eleştirel perspektifli akademik ya da mesleki bir yayın yapılamadı. Ragıp Duran Cumhuriyet gazetesi hakkında şimdiye kadar yayınlanmış çeşitli yayınların çoğunu okudum. Büyük bir kısmı tek yanlı bir Kemalizm güzellemesi şeklinde kaleme alınmış. Kuşkusuz 100 yıllık tarihinde bu gazetenin gerçekleştirdiği sınırlı sayıda da olsa olumlu siyasi ve medyatik etkinlikler yok değil. Mesela Yaşar Kemal’in Anadolu röportajları. Ya da CUMOK’un ilk baştaki girişimleri. Okay Gönensin’in taslağını hazırladığı Vakıf yapısı. Celal Başlangıç’ın Kürt bölgesi haberleri… Cumhuriyet gazetesi herhangi bir günlük gazete değil. Adı, tarihi, mülkiyeti, yapısı, yayın politikası büyük ölçüde Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet rejimi (1923-2002)   ile neredey...

Midilli’den İzlenimler: Ada değil Memleket…

  * Kitap tanıtım toplantısı bahanesiyle Türkiye’den gelen kırk yıllık arkadaşlarımla şahane 5 gün yaşadım Midilli’de. Eski ve yeni fotograf kareleri… Ragıp Duran Midilli, Ege’de Türkiye’nin hemen yanı başında kocaman bir ada. İzmir, Ayvalık ya da Dikili’den motorla en fazla 1 saatte ulaşıyorsun.   Benim Yunanca kitabımın tanıtım toplantısı için Midilli’de göçmenlerle çalışan Birarada Derneğinin davetlisi olarak adaya vardık. Yayıncım Yorgo Giannopoulos, ben ve Yiğit Bener, ‘’Selanik Sürgünü’’ kitabının Midilli’deki tanıtım toplantısında 23 Mayıs 2024 Ben 15-20 sene önce, birisi Türkiye-Yunanistan Defne Dostluk Derneği ile ikincisi mektepten arkadaşlarımla gezmeye Midilli’ye gitmiştim. Öyle turistik bir Yunan adası değil. Dağları tepeleri, yeşil vadileri olan güzel bir kara parçası. Son zamanlarda Türkiye’den günde 4-5 motorla yüzlerce turist geliyor. Ada halkı özellikle de esnaf memnun. Çünkü, ‘ ’Türkiye’den gelenler bize (Yunanlılara) çok benziyor. Alman, İngiliz y...

Ümit Kurt - Kanun ve Nizam Dairesinde / SOYKIRIM TEKNOKRATSIZ OLMUYOR!

  *Kurt’un son çalışması, bir çok yeni gerçeği belgeleriyle su yüzüne çıkarıyor. M.R.Mimaroğlu örneği,   sadece 1915’i değil günümüzü de açıklıyor.   Ragıp Duran   Tarih kitaplarının amatör bir okuru olarak, bizim kuşak, Kürt Meselesini İsmail Beşikçi’nin, Ermeni Meselesini de Taner Akçam’ın çalışmalarından öğrendi.   1915 Ermeni Soykırımı Araştırmalarının öncüsü olan Akçam’ın açtığı yolda ilerleyen tarihçi Kurt, bir önceki kitabında soykırımın Antep somutunda hem mikro analizini yapmış hem de yerel eşrafın (Aktörlerin) konum ve katkısını incelemişti.   Son çalışması olan ‘’Kanun ve Nizam Dairesinde’’ (Aras, 2023, Istanbul, 255 s.) ise, orta hatta üst düzey bürokrat Mustafa Reşat Mimaroğlu’nun (1878-1953) mesleki ve siyasi yaşamını irdelerken, 1915’in bürokrasi boyutunu sergiliyor. Kurt’un kitabını okurken altını çizdiğim bir kaç özellik var: * Akademik çalışmalarının bir bölümünü Kudüs’de gerçekleştirdiği için Kurt, 1915 ile Holokost   a...